info@teamsuccess.hu
+36 30 215 3221

Adventure Based Coaching - nem csak kalandvágyóknak

Teamsuccess Csapatépítés - Blogbejegyzések - Adventure Based Coaching - nem csak kalandvágyóknak
Készült: 2023-02-08 11:41:20

Az „adventure sport coaching” nem mai találmány, már a 2010-es évekből is találhatók ezzel a témával foglalkozó könyvek, kutatások, tanulmányok. Az interneten keresgélve viszont nem túl sok találatot adnak ki a kereső oldalak az Adventure Based Coachingra. Mi most ezen változtatni fogunk!

Az utóbbi két éveben a szabadtéri programok megtartására vonatkozó szabályok gyakori változásának, a folyamatosan életbe lépő hol szigorúbb, hol megengedőbb korlátozásoknak köszönhetően a csapatépítések online térbe helyeződtek, annak minden előnyével és talán ma még csak pontosan fel sem mérhető hátrányaival. Persze teljesen érthető, hogy a vállalatok, vállalkozások vezetőinek, HR szakembereinek kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy figyelmüket szabadtéri tréningek szervezésére fordítsák, de azt is tegyük hozzá, hogy azért voltak, és vannak kivételek.

Az elmúlt években a lehetőségek ugyan, „beszűkültek”, de nem szűntek meg, csak más, gyorsan változó szabályokhoz kell alkalmazkodni, és ezzel együtt nőtt az ilyen típusú programok megvalósíthatóságának kockázata. Miközben a vállalatok aktivitása az „outdoor” programok tekintetében csaknem lenullázódott, addig a civil szférában teret hódított. Talán még soha ennyien nem kirándultak, túráztak Magyarország hegyeiben, és vágtak neki mondjuk a kéktúra útvonalának, a maga 1168km-es távjával, vagy - bár vélhetően kisebb intenzitással - de meglepően sokan indultak útnak távoli célpontok felé, oda, ahova az adott szabályozás keretei lehetőséget biztosítottak. Az utazási vágy talán pont a korlátozásoknak köszönhetően igen csak felerősödött.

Ebben a helyzetben, részben a kényszerítő körülményeknek köszönhetően mi sem tétlenkedtünk. Miközben az outdoor csapatépítések leszálló ágba kerültek, addig a Magashegy + 4000 (FB) keretei között szinte folyamatosan indítottuk teltházas túráinkat az Alpok ikonikus csúcsaira. Az oldalt követők tábora mára elérte 1300 főt. Ezen a sikeren felbuzdulva, az „outdoor”-ban szerezett 15 év, a túravezetésben szerzett 5 év tapasztalatára alapozva, tevékenységünket ötvözve haladunk tovább. Célunk, hogy a mindenkiben ott lappangó kalandvágy kézzelfogható valósággá váljon.

Az Adventure Based Coaching abban segít, hogy azzá válj, aki mindig is lenni szerettél volna.

Travel + Self-Exploration + Adventure Based Coaching = Transformation.

Kalandra hívás – a kaland utáni vágy többé-kevésbé mindannyiunkban jelen van. Miért is nem vágunk bele? Ennek igen sok oka lehet, beletörődés a jelenbe; kudarctól való félelem, a megszégyenülés lehetősége, az önbizalom és az energia, az elhatározás, és legtöbbször pedig az idő hiánya azok, amik visszatartanak. Pedig az első lépést neked kell megtenned, és minél inkább halogatod, annál nehezebb lesz az elindulás. Ha a kaland utáni vágy, ha csak időről időre, de fel-felbukkan, vagy már tartósan jelen van a mindennapjaidban, ez egy lehetőség, amivel élned érdemes, főleg, ha ez egy egyre erősödő felhívás a kalandra.

Felkészülés a kalandra - az Adventure Based Coach abban segít, hogy a visszatartó erőket lebontsd és a félelmeidből erőt kovácsolj, hogy tisztázd magadban, magaddal hogy mik is valójában, amiket el szeretnél érni. A cél tisztázása után a célt rögzítjük, nehogy menet közben eltérjünk attól, ami igen gyakran megeshet. A cél eléréshez szükséges, hogy felmérjük erőforrásainkat, megtervezzük a szükséges lépéseket, a szükséges időtávot, amin belül a kívánt cél elérhető.

Kaland megélése – „are you ready?” „let’s go!” a coach nem csak felkészít, de a kalandba veled együtt tart, végig támogat, segít elhárítani az akadályokat, eloszlatni a kételyeket, kezében tartja a folyamatot, ha szükséges beavatkozik, kísér, támogat a cél sikeres elérésében, osztozik a sikerélményben.

Hegyek vonzásában – Kirándulástól a Magashegyi túráikig

Kalandra hívás Egyre nagyobb azoknak a száma, akik a hegyek iránt éreznek egyre erősödő vonzalmat. Nem tudják pontosan, hogy hogyan vágjanak bele, nem pontosan tisztázottak az ezzel az érzéssel kapcsolatos céljaik, esetleg már voltak egy-két kisebb-nagyobb erdei túrán, de ettől többet, mélyebbet, de főleg magasabbat szeretnének elérni.

Leggyakrabban előforduló visszatartó erők, az eltévedés, az idő előtti elfáradás veszélye, az időjárási viszonyoknak való kitettség, a kullancs, a nem tudom, mit vigyek magammal, mit vegyek fel, nem beszélve az egyre gyakrabban elhangzó felkiáltás: „de hát én tériszonyos vagyok”.

Ha a kalandra hívás, vagyis a hegyek iránti vonzódás erősebb, mint a visszatartó erők, akkor valamilyen belső konfliktus léphet fel, mert valami húz, de közben valami visszatart.

Az első lépés a konkrét cél megfogalmazása - vágyból cél

„Idén szeretném megmászni Ausztria legmagasabb csúcsát a 3798 m magas Grossglocknert de még nem jártam a Kékesnél magasabban, és semmilyen magashegyi tapasztalattal nem rendelkezem.”

„Jövőre a célom, hogy az Alpok legmagasabb 4810 méteres csúcsára feljussak. Heti rendszerességgel túrázok, alkalmanként 20-25 km-t megyek, de ilyen magasságnak még csak közelében sem jártam.”

Adventure Base Coaching a továbblépéshez – vágyból valóság.

Expedíciós kalandtúra haladóknak: Selvaggio Blu / Vad Kékség / Szardínia – Olaszország trekking 5 nap, 35 km 4000 m szint.

Selvaggio Blu - Ad. Based Coaching