info@teamsuccess.hu
+36 30 215 3221

Outdoor csapatépítés, csapatépítés a szabadban - Zárszóval

Teamsuccess Csapatépítés - Blogbejegyzések - Outdoor csapatépítés, csapatépítés a szabadban - Zárszóval
Készült: 2023-11-25 19:21:31

A csapatépítés az üzleti világban egyre fontosabbá válik a hatékony együttműködés és kommunikáció elősegítése érdekében. A szabadtéri csapatépítés különösen érdekes lehetőséget kínál a résztvevők számára.

A szabadtéri csapatépítő tevékenységek első három csoportjában felsoroltak során gyakran felmerülő kihívás a félelem leküzdése. Sokan kényelmetlenül érzik magukat a magasságban, a vízben vagy más extrém helyzetekben. Az extrém kihívások során a résztvevők fokozatosan építik fel önbizalmukat és megtanulják, hogyan kezeljék a stresszt. Az egyéni sikerek és a csoport támogatása segít abban, hogy a résztvevők ne csak a szabadtéri tevékenységek során, hanem az élet más területein is magabiztosabban lépjenek fel. A félelem leküzdése tehát nemcsak a szabadtéri csapatépítés során, hanem az egyéni fejlődésben is kiemelkedő szerepet játszik. Az outdoor csapatépítés segít abban, hogy a résztvevők megtapasztalják, hogy képesek túllépni a saját korlátjaikon, és ezáltal növelik az önbizalmukat és a stressztűrő képességüket.

A kooperáció és kommunikáció fejlesztése szabadtéri csapatépítés során

A szabadtéri csapatépítő tevékenységek kiváló alkalmat nyújtanak a kooperáció és kommunikáció fejlesztésére. Az együttműködésre és kommunikációra összpontosító feladatok segítenek a résztvevőknek abban, hogy megértse a másik fél perspektíváját és megtanulják, hogyan érjék el a közös célokat.

A kooperációs feladatok során a résztvevőknek meg kell tanulniuk megosztani az információkat, együttesen gondolkodni és megtervezni a stratégiákat. Ez erősíti a csoportösszetartást és segít abban, hogy a résztvevők hatékonyan működjenek együtt, akár a szabadtéri tevékenységek során, akár a munkahelyen.

A kommunikációfejlesztő tevékenységek során a résztvevőknek ki kell fejezniük gondolataikat és érzéseiket, valamint hatékonyan kell hallgatniuk másokat. Ez segít az információáramlásban és az együttműködésben, és javítja a csoportdinamikát is. A kooperáció és kommunikáció fejlesztése tehát hosszú távon is pozitív hatással van a csapat teljesítményére és hatékonyságára.

A szabadtéri csapatépítő tevékenységek típusai, példákkal

A szabadtéri csapatépítő tevékenységek számos formában léteznek, és mindegyiknek megvan a maga előnye és tanulsága.

Az egyik típus a kihívásokkal teli tevékenységek, amelyek célja a résztvevők határaik feszegetése és a komfortzónából való kiléptetés. Ez segít az egyéni és csoportos fejlődésben, valamint a személyes sikerélmények megtapasztalásában. Az egyik ilyen helyzeteket életre hívó feladat a „túlélőjáték”, ahol a résztvevőknek meg kell találniuk az utat a vadonban és olyan kihívásokkal szembesülnek, mint tűzgyújtás vagy élelemkeresés. Ez a tevékenység fejleszti a túlélőkészséget, a csapatmunkát és a problémamegoldó képességet. További ilyen helyzeteket kínál többek között a sziklamászás, sziklafalon történő ereszkedés, via-ferratázás, az alacsony- és magaskötélpályás outdoor gyakorlatok, amik segít a résztvevőknek leküzdeni a magassággal kapcsolatos félelmeiket és erősíti az együttműködést és bizalmat a csapatban. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a magashegyi túrázást, erdei éjszakázást a szabad ég alatt, a geocachinget, terepfutást, terepkerékpározást, erdei akadálypája sokféle formáját. 

A másik típus az együttműködésre és kommunikációra összpontosító tevékenységek. Ezek a feladatok olyan helyzeteket teremtenek, amelyekben a résztvevőknek együtt kell működniük és hatékonyan kommunikálniuk ahhoz, hogy megoldják a felmerülő problémákat. Ez fejleszti a csoportdinamikát és erősíti a kölcsönös bizalmat. Ezek közé a feladatok kézé sorolhatjuk az eredi pontvadászatot, ahol a csapat feladata a maximális pontszám elérése. Másik hasonló játék a „Rókavadászat”, ahol az információszerzés és megosztás, a gyors reagálás a sikeres megoldás kulcsa. Az ilyen és ehhez hasonló játékok igen összetett, sokrétű részfeladatokból állnak, ahol a stratégiaalkotás is fontos szerephez jut.

A harmadik típus az extrém kalandok, amelyekben a résztvevők olyan kihívásokkal találkoznak, amelyek a személyes határokon túllépnek. Ezek a tevékenységek nem csak a fizikai képességeket teszik próbára, hanem a döntéshozatali és vezetői készségeket is fejlesztik. Az extrém kalandok során a résztvevők megtanulják, hogyan kezeljék a kudarcokat és álljanak helyt a stresszes helyzetekben. Ezek közé a tevékenységek közé sorolhatjuk a parázson. és üvegcserépen járást, a nyílvessző törést torokkal…

És végül azok a csapatépítő játékok, amik fókuszában a közösségi élményszerzés áll, laza keretek között végzett olyan közös feladat, amiben azért van valami szokatlan, nem hétköznapi. Ilyen játék lehet a papírhajó, vagy a fagokart építés és verseny. Ebbe a körbe sorolhatjuk a CSR keretében megvalósuló outdoor programokat is.

Összefoglalás

A szabadtéri csapatépítés remek lehetőséget kínál a rejtett tehetségek felfedezésére és a félelem leküzdésére. A különböző típusú tevékenységek segítenek az együttműködés és kommunikáció fejlesztésében, valamint megerősítik a csoportösszetartást és a kölcsönös bizalmat. A sikeres szabadtéri csapatépítő tevékenységek pedig értékes tanulságokkal szolgálnak a résztvevőknek, amelyeket a mindennapi életben is alkalmazhatnak.

Zárszó

Konrad Lorenz -A civilizált emberiség nyolc halálos bűne. V. Az érzelmek fagyhalála

„Amikor valaki izzadtan és fáradtan, felsebzett ujjakkal, sajgó, agyongyötört izmokkal egy nehezen megmászható hegy csúcsára ér, annak tudatában, hogy hamarosan a visszaút még nagyobb nehézségeivel és veszélyeivel kell megküzdenie, valószínűleg nem gyönyör az, amit érez, hanem a legnagyobb öröm, amit csak ember elképzelhet. Gyönyörhöz hozzájuthatunk kemény, megfeszített munka és kellemetlenségek nélkül is, de "isteni szikrák" így nem szoktak kipattanni Az, hogy a kellemetlenségeket egyre kevésbé vagyunk hajlandóak eltűrni, az emberi életnek a természet által elrendelt csúcsait és mélységeit mesterségesen elegyengetett síksággá változtatja, a nagyszabású hullámhegyekből és völgyekből alig észlelhető fodrozódást, a fényből és árnyékból unalmas szürkeséget, egyszóval: halálos unalmat teremt.”

Simon András - outdoor tréner, magashegyi túravezető 4000

TeamSucess.hu

Címfotó: Grossglockner 3798 m / Stüdlgrat - vezetett túra