info@teamsuccess.hu
+36 30 215 3221

Extremitás és az intuíció!

Teamsuccess Csapatépítés - Blogbejegyzések - Extremitás és az intuíció!
Készült: 2024-01-16 17:03:20

Az extremitás szélsőséges, túlzó, rendkívüli, végletes, és még sorolhatnánk. Már maga a gondolata is legtöbbünkben félelmet, kényelmetlen érzést kelt, és igyekszünk távol tartani magunkat az ilyen helyzetektől, és megmaradni a mindennapok egyre biztonságosabb és kényelmesebb zónájában. 

Előző írásunk zárszavában már említést tettünk arról, hogy az egyre kényelmesebbé és biztonságosabbá váló világunknak végül mik a negatív hatásai és belátható következményei.

Nemrég a Street Tréningen – 2023.09.16. Budapest Városliget - Belső figyelem, belső fegyelem címmel tartottam egy rövid, minden bizonnyal a résztevők szempontjából extrémnek mondható programot. „Felgyorsult, kapkodó világunkban a belső figyelem, belső fegyelem elérése az intuícióhoz vezető út. Az intuíció pedig egy belső iránytű, ami javíthatja a döntéseink minőségét. Az üvegcserépen járás megtapasztalása elindíthat ebbe az irányba.”

https://teamsuccess.hu/programok-torj_utat_magadnak_-_uvegcserepen_jaras

És miért pont az intuíciót tartom annyira lényeges kérdésnek? Mert talán az intuitív tapasztalás vezethet el egy hosszú távon megnyugtató, fenntartható és kiegyensúlyozott életminőséghez, de ettől talán még több hozadéka is lehet, de most elégedjünk meg ennyivel. És hogy hogyan járul hozzá, és milyen előnyökkel jár az extrém csapatépítés, de akár ide sorolhatnám az extrém sportokat, extrém kihívásokat és extrém helyzeteket is az intuíció megtapasztalásához, azt az alábbiakban foglaljuk össze.

1. Gyors döntéshozatal: Az extrém helyzetekben szinte mindig gyorsan kell döntést hozni, különféle változók és szituációk között. Ez fejlesztheti a képességedet a gyors és hatékony döntéshozatalra más élethelyzetekben is.

2. Belső figyelem és tudatosság: Extrém helyzet megköveteli, hogy teljes mértékben jelen legyél a pillanatban. Ez hozzájárulhat a tudatosságod és az érzékszerved élesítéséhez, ami javíthatja az intuíciós érzékenységedet.

3. Bátorság és önbizalom: Az extrém kihívás növelheti a bátorságodat és az önbizalmadat. Amikor egy kihívásnak nézel szembe, és megtapasztalod, hogy képes vagy rá válaszolni, növekszik az önbizalmad, ami pozitívan befolyásolhatja az intuíciós döntéseidet.

4. Helyzetfelismerés és kockázatkezelés: Az extrém helyzetekben való részvétel arra késztet, hogy gyorsan felismerd a környezeti jeleket és a kockázatokat. Ez fejlesztheti a helyzetfelismerő képességeidet és segíthet abban, hogy jobban értsd meg, mikor és hogyan hallgass a belső intuíciódra.

5. Csapatmunka és kommunikáció: Az extrém körülmények és helyzetekben elért eredmények növelik a csapat önbecsülését, képeségeikbe vetett hitét, az összetartozás érzését. Ezek a készségek általánosságban is javíthatják a kapcsolataidat és megértésedet mások szükségleteiről és szándékairól.

6. Stresszkezelés: Az extrém helyzetekben való részvétel stresszhelyzeteket teremt, és megtanít a stresszel való hatékonyabb kezelésre. A stresszhatásoknak való kitettség és azok kezelése segíthet abban, hogy a mindennapi élet kihívásait is jobban kezeld.

7. Az ösztönzés ereje: Az extrém helyzetek gyakran kihívást és izgalmat jelentenek. Az ilyen tapasztalatok stimulálhatják a kreativitást és az intuíció fejlesztését, mivel kinyitják az utat az új és váratlan megközelítések előtt.

1-7.  Extrém helyzetekben a koncentráció szintje magasságokba szökik, megszűnik a múlton és jövőn való gondolkodás, beszűkül a környezet érzékelés, ez a jelen pillanata, fókuszált, szinte önkívületi állapot, ahol rendkívüli teljesítményre vagyunk képesek.

És mik azok a tényezők, amik leginkább gátjai az intuíciónk kibontakoztatásának? Csak hogy néhány példát említsek:

  • folyamatos és állandó sokszor kényszeres, vagy kényszerű cselekvési helyzetek,
  • folyamatos üzemmódban levés, ezzel járó túlterheltség érzete,
  • sürgetettség érzése, gyerünk-gyerünk, nehogy lemaradjunk valamiről,
  • információéhség és információözön és az ezzel járó állandó zaj,
  • szétforgácsolódott koncentrációs képesség.  

Az extrém csapatépítéseknek és sportoknak is megvannak a maguk kockázatai. Egy jól megtervezett és megvalósított ilyen program tartalmazza azokat a biztonsági szabályokat és normákat, amik meggátolják, hogy a résztvevők a „tanulási zónából” a „pánik zónába” kerüljenek.

Zárszó: Nem állítjuk, hogy egy-egy „extrém” helyzet elvezet az intuíció azonnali megtapasztalásához, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy ezek a helyzetek megteremtik azokat a pozitív körülményeket, amik ide vezethetnek, ahogy azt a Street Tréningen is állítottuk: „Az üvegcserépen járás megtapasztalása elindíthat ebbe az irányba.”

Az extrém csapatépítések és sportok nemcsak fizikai, hanem mentális kihívásokat is hordoznak, amelyek hozzájárulhatnak az intuíció és azon keresztül egy szokatlan döntéshozatali képesség fejlesztéséhez. Mint ahogy a fizikai állóképesség sem javul ugrásszerűen attól, hogy egyszer lemész a fitneszterembe, így itt sem marad más választásunk, törekednünk kell rá.

Simon András - tréner / TeamSuccess.hu / Magashegyi túravezető 4000