info@teamsuccess.hu
+36 30 215 3221

A bizonytalanság légköre - BANI - új támpontok kaotikus világunk megértéséhez

Teamsuccess Csapatépítés - Blogbejegyzések - A bizonytalanság légköre - BANI - új támpontok kaotikus világunk megértéséhez
Készült: 2022-10-26 10:21:53

BANI - a jelen társadalmi folyamatok megértését segítő leírása annak, ami nap mint nap körbe vesz, kitölti napjainkat: Brittle, Anxious, Nonlinear, Incomprehensible: a bizonytalanság légköre. 

A bizonytalanságok kategorizálása olyan fogalmakkal, mint a VUCA és a BANI, hozzájárulnak a megváltozott globális kihívások jobb megértéséhez, és hozzájárulnak ahhoz, hogy képesek legyünk azok hatékony kezelésére. 

A BANI-koncepció mára már pontosabb magyarázatot ad a körülöttünk zajló eseményekre, folyamatokra, támpontot ad ahhoz, hogy megoldásokat találjunk ebben az egyre nehezebben értelmezhető világban. Forrás

Az outdoor csapatépítések vajon mivel és hogyan járulhatnak hozzá a BANI által leírt környezethez való hatékony alkalmazkodáshoz?

Amíg a fentebb említett forrásanyag általános javaslatokat fogalmaz meg az egyes bizonytalansági kategóriák szerint, addig mi olyan konkrét programokat mutatunk be amelyek alkalmas lehetnek a negatív hatások csökkentésére.

  • B ­– együttműködési kultúra és a szervezeti ellenállóképesség fejlesztésére,
  • A – szervezeti tudatosság, empatikus készségek és soft skillek fejlesztése,
  • N – gyors alkalmazkodás képesség fejlesztése a gyors környezeti változásokhoz,
  • I – intuíciós képességek birtokba vétele.

A TeamSuccess.hu-nál több mint egy évtizede élmény és kalandprogramok szerevezésével foglalkozunk, és csak óvatosan tesszük mellé, hogy ezek között igen sok olyan van, ami „extrém”! Úgy érezzük, hogy a BANI itt találkozik a gyakorlatunkkal. A BANI olyan helyzetek, körülmények, érzékelések, amiket nehezen kezelünk, ahol elbizonytalanodunk, ahol akár döntésképtelenné is válhatunk.

Programjaink felölelik csaknem a javasolt fejlesztési területek mindegyikét, sok esetben ezeket nehéz lenne a fenti kategóriák szerint élesen elhatárolni. Egyben mindegyik közös: pont olyan helyzeteket teremtünk, amikben megélheted a BANI élményét, és ahol megtalálhatod a megfelelő válaszokat adott helyzetekre, mindezt biztonságos környezetben!

Brittle-ANI – törékenység / ellenszere a belső erő, ellenálló képesség növelés, ami hozzájárul ahhoz, hogy elhiggyük, képesek vagyunk rá. Kihívást jelentő extrém helyzetekben való jártasság növeli önbecsülésünket, növeli alkalmazkodó képességünket a megváltozott, akár extrém körülményekhez.

Vasalt utakon, Via-ferrata – sziklafalmászás. B, C, D, E, F skála alapján a mászás egyre fokozottabb kihívást jelent, ahol a résztvevőknek nincs tapasztalatuk, hogy ez a skála valójában mit is jelent a gyakorlatban. Az egyre nagyobb kihívást jelentő pályákon keresztül végül mindenki eljut a teljesítőképességének határáig, néha azon is túl. Ez a fizikai és mentális kihívást jelentő gyakorlat, az egyéni küzdelmek közös megélése növeli önbizalmunkat, javítja megküzdési képességeinket, hozzájárul a csoporton belüli empatikus kapcsolatok kialakuláshoz, hiszen feltárulnak belső, igazán őszinte érzelmeink. /  Hasonló hatást kiváltó outdoor programlehetőségek: Sima vizeken – vadvízi evezős túra. vasalt_utakon_via_ferrata

B-Anxious-NI - szorongás / gyakran láthatatlan módon van jelen, így nehezen beazonosítható.

A szorongás elkerülése érdekében viszont érdemes el,- vagy ha úgy tetszik kivonulni a „világból”. Néha elegendő egy könnyű erdei kirándulás, vagy túra a hegyek közé, kimozdulás valahova a természetbe, távol kerülni a zajos világtól. A természetben eltöltött idő egy kiadós moderált beszélgetés mellett nagymértékben fel tudja oldani a belső feszültséget. gyalogosan - telen-nyaron - taborozas Erre nem minden esetben nyílik lehetőség szervezeti keretek között, azonban van az elvonulásnak egy másik, extrém formája, ami viszont már átvezet minket a következő Nonlinear témakörrel érintett területre.

BA-Nonlinear-I - Egy nemlineáris világban nem látunk egyértelmű és nyilvánvaló kapcsolatot ok és okozat között.

Ez bizonyos határokon túl már szorongást is kiválthat. A nemlineáris jelenséget elvárás nélkül kell megközelíteni, ehhez pedig növelni kell alkalmazkodóképességünket a váratlan, kiszámíthatatlan helyzetekhez. A parázson járás, egy belső önismereti utazás, elvonulás, ahol az ok okozati összefüggések értelmezhetetlenek. Belső energiákat felszabadító hatása mára már elismert, bár még sokan vannak, akik gyanakvással fogadják azokat a jelenséget, amikre nem találnak logikus magyarázatot, és meghaladják ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, felvetéseiket. A parázson járás programon részt vevők egyöntetű visszajelzése a megnövekedett magabiztosságuk ebben a helyzetben, amelynek hiánya ugye pont a szorongást kiváltó ok. / Hasonló hatást kiváltó outdoor / indoor programlehetőségek: nyílvesszőtörés és betonacél hajlítás torokkal, üvegcserépen járás, meditációs elvonulás. parazson_jaras - tuzon_jaras.


BAN-Incomprehensible

Annak elfogadása, hogy nem tudunk mindent irányítani ebben a gyorsan változó világban, sokunk számára frusztráló, főleg ha minden erőfeszítésünk ellenére sem kapunk olyan egyértelmű visszaigazolásokat, amelyekre támaszkodhatunk, sőt olyan ellentmondásokba ütközünk, amik ellentmondanak minden addigi tapasztalásunkkal, így a helyzet értelmezhetetlen, de adott helyzetben valami mellett mégis csak állást kell foglalnunk, legrosszabb esetben igen konkrét és egyértelmű igen vagy nem döntést kell hozni. Ennek a helyzetnek a feloldására leginkább azok képesek, akiknek erős az intuitív érzéke és kockázattűrő képessége. Az intuíció fejlesztésének lehetséges eszköze a hagyományos íjászat, ahol a cél mind pontosabb eltalálásához csak az érzékeinkre, ösztönös megérzéseinkre támaszkodhatunk. Minél inkább egoból akarjuk eltalálni a célt, annál inkább szaladunk bele a sikertelenség utcájába, ami igen csak frusztráló, de talán pont emiatt annyira hatékony ez a tapasztaláson alapuló gyakorlat. És mitől válik igazán érzékelhetővé a fejlődés, amikor a feldobott célkorongot is eltalálod, pedig nem is céloztál, csak lőttél. ijaszat


Mit tud tenni a csapat fejlődéséért?

Gyakori edzésekkel, megfelelő programválasztással el kell kezdeni a felkészítést a BANI által leírt bizonytalan helyzetek sikeres kezelésére, amire az új ismeretek, új megélések, új tapasztalások birtokában leszünk képesek.

Hogyan érdemes?

Nagyszabású, hónapokon átívelő többnapos fejlesztések helyett, vagy akár mellette, gyakoribb – negyedévente -, rövidebb -2-4 órás-, gyorsan kivitelezhető programokkal, amelyekkel hatékonyan tudják követni a szervezet pillanatnyi igényét és a környezetben végbement változásokat.

Az extrém körülmények között szerzett élmények, tapasztalatok, bármennyire is okoztak nehézséget, hosszabb távon tartós pozitív élménykét raktározódik el, és ebből születnek a historikus beszámolók, a „van miről mesélni” élményét adja. 

És végül, de nem utolsó sorban a csapatépítő élményprogramok szinte mindegyike alkalmas arra, hogy az együtt töltött idő alatt feloldódjanak a belső feszültségek. https://teamsuccess.hu/programjaink

Örömmel vesszük, ha a csapatára vonatkozó kihívásokat megosztják velünk, keressenek bizalommal, akár most!